Pijnlijke Melodie het Land in

Posted on nov 2, 2017
Pijnlijke Melodie het Land in

PIJNLIJKE MELODIE KRIJGT EEN VERVOLG!

Onze Pijnlijke Melodie uit 2016 verdient een breder publiek dat geprikkeld wordt om anders naar ouderen en de ouderenzorg te kijken. En verdient meer ouderen die via dit stuk zichzelf kunnen verrassen. Daarom zijn de ouderenfondsen RCOAK en Sluyterman van Loo en de theaterbroedplaats Huis van Vervoering op zoek gegaan naar theatermakers die de uitdaging aan willen gaan om met lokale ouderen en partners Pijnlijke Melodie te realiseren in hun eigen gemeente. En dat is gelukt!

Met Pijnlijke Melodie het Land in zullen Lisi de Schepper (Zwolle), Marijn van den Boogaard (Culemborg) en Letizia Rompelberg (Breda) in 2019 een eigen versie van Pijnlijke Melodie in eigen gemeente op de planken te zetten. En dat is niet niks: zo moet er een spannende locatie worden gevonden, lokale spelers met daarbij in elk geval ouderen, lokale muzikanten en co-financiers. Alles met als doel om in 2019 de vloer op te kunnen.
De jonge theatermakers werken met eenzelfde raamwerk van Pijnlijke Melodie als basis en krijgen de artistieke vrijheid om vanuit dit raamwerk een eigen invulling te geven aan de voorstelling en het educatietraject.

Pijnlijke Melodie
Pijnlijke Melodie is een zwart-komische locatievoorstelling over de kritieke toestand van de huidige ouderenzorg en gaat over de verhouding tussen mens, zorg en systeem. Pijnlijke Melodie is in 2016/2017 opgezet door Grey Vibes en het Koorenhuis, onder regie van theatermakers Jeroen de Graaf en Roeland Drost en een bijzonder project omdat de voorstelling wordt gespeeld in een leegstaande gang van een ziekenhuis. Het succes van de voorstelling, de aantrekkingskracht van het spelen op locatie en het thema maken de voorstelling daarbij zeer geschikt voor het onderwijs en dan met name voor het onderwijs dat mensen opleidt voor werk in de zorg.

Vliegwieleffect
Doel Pijnlijke Melodie het Land in is om het succes en de opgedane kennis van de bestaande productie te benutten en daarmee op grotere schaal een brug te slaan tussen ouderen, cultuurparticipatie en de zorgopleiding. Daarnaast is het streven dat de nieuwe producties een aanzet geven tot het ontwikkelen van nieuwe theaterbroedplaatsen voor 55+ in deze nieuwe gemeentes.

Zorgonderwijs
Behalve de ouderen zijn de studenten van de lokale zorg of welzijnsopleiding een belangrijke doelgroep. De productie levert een belangrijke bijdrage aan het lokale zorgonderwijs en het educatietraject vormt daarvoor een belangrijk onderdeel van het project. De realistische setting van de locatie, de oudere spelers en het thema ouderenzorg zorgen voor een bijna ideale praktijkervaring en -oefening voor de studenten die later met ouderen zullen werken.

Collectief project
Pijnlijke Melodie het Land in
is een collectief project van drie nieuwe producties onder leiding van het zogenaamde basisteam van Pijnlijke Melodie. Belangrijk aspect is de onderlinge uitwisseling van het proces, van de ervaringen, het succes en de obstakels. Dit levert niet alleen nuttige informatie op voor elkaar, maar ook voor de fondsen. Als nieuwe inspiratiefilm voor beide fondsen wordt het proces van Pijnlijke Melodie het Land in wordt gevolg door filmmaker Willem Sluyterman van Loo.
Grey Vibes adviseert de drie lokale regisseurs en zorgt dat zij ook elkaar inspireren. Het streven is dat Pijnlijke Melodie het land een opmaat is voor een eigen theaterbroedplaats voor ouderen in Culemborg, Zwolle en Breda. Het oorspronkelijke project en de drie nieuwe versies worden financieel ondersteund door Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK.

Eind 2019 hopen we op een realisatie van drie geheel verschillende (nieuwe) versies van Pijnlijke Melodie. Met het slagen van het project in de drie gemeentes hopen wij met Pijnlijke Melodie het land in andere ouderen, andere theatermakers en andere gemeentes te inspireren. Wellicht voor een eigen versie in eigen gemeente.

Contact Pijnlijke Melodie het Land in 2018/2019:

Zwolle
We zijn er bijna – premiere juni 2019
Stichting Rimpels en vouwen
Regie: Lisi de Schepper – lisideschepper@gmail.com
Produktie: Lisa Buitenhuis en Meron Reijersen

Culemborg
Pijnlijke Melodie – premiere november 2019
Regie: Marijn van den Boogaard –  marijnbogaard@hotmail.com
Produktie: Merel Hobrink
Onder de vleugels van Cultureel Centrum de Gelderlandfabriek

Breda
#Geraniums – premiere november 2019
Theatergroep Hertog Zout
Regie: Letizia Rompelberg – letizia@hertogzout.nl
Produktie: Irma Rens
In samenwerking met Centrum voor de kunsten Nieuwe Veste

Projectleider Pijnlijke Melodie het Land inPijnlijke is Marianne Barendsen – info@greyvibes.nl – www.greyvibes.nl – 0640308900